facebook

facebook

Mari beri sokongan

30.1.11

My flyers



Diamonds


Phoenix reborn
#0015
 #0014

 #0013

 #0012

#0011

19.1.11

Radial Blur in Photoshop

salam blogger....

Lame jugak dah tak update blog ni... kali ni nk masukkan entry simple ttg photoshop... nk buat radial blur. Nampak macam simple sangat tp kalo kite dapat kreatifkan lagi penggunaannye tentu akan lebih menarik. Ok, jom layan...

Buka satu gambar yg hendak di-edit-kan. Dan sy ambil gambar bunge.Duplicate-kan gambar tersebut dengan menekan butang Ctrl+J.

Sekarang aktifkan layer yg telah di-Duplicate-kan dan dgn menggunekan pula tool Elleptical Marquee Tool (di sebelah atas kiri). Kemudian bulatkan di tengah2 gambar yg anda tidak mahu di-Blur-kan seperti di bawah ini.


Pergi ke Select>Inverse. Kemudian pergi ke Filter>Blur>Radial Blur dan tukarkan setting Amount = 57 , Blur Method = zoom , Quality = Best .


Bina satu layer baru di atasnye dengan menekan butang Ctrl+Shift+N, dan namekannye dgn Gradient. Pergi ke Gradient Tool di sebelah tool option kemudian klik pada bahagian warne pade sebelah bawah menu yg di atas sekali.



Tukarkan warne mengikut kesukaan korang dan klik ok. Kemudian pergi kepade layer style dan tukarkan kepada Color. Ok siap!.


10.1.11

Enable Right Click

Assalamualaikum semuaaa....

terase letih btol 2/3 ari ni di tambah pulak ngan cuace skang ni yg tak menentu... nampak mcm nk ujan tp tak ujan....

Ok, post kali ni nk buat satu tutorial ringkas berkenaan 'java script'. Mungkin ade orang yg tak suke dgn tutorial sebegini ttp sy rase kebaikannye pun byk jugak bg yg memerlukan terutama golongan student.

OK, kite teruskan berkenaan tut yg nk disampaikan. Kadang kale ramai yg berusahe untuk meng-disable-kan Right Click pade blog ataupun website tertentu bg menghalang drpd ape2 jugak artikel mereke diambil ttp dalam satu mase pulak sesetengah mereke memerlukan bahan2 untuk mereke membuat kajian atau ape2 juge semakan. Jadi tak perlulah nk meng-disable-kan right click kalo takmo bg orang bc. Baik simpan jer ape yg nk disampaikan tuu.... mungkin juge di antare mereke ini nk jage privacy ciptaan mereke ttp tu semua terpulanglah kepade diri masing2 untuk mengolahkan pendapat masing2...

Disable Right Click ni merupekan satu program yg digunekan di dalam java script untuk menghalang seseorang drpd meng-copy ape juge artikel ataupun gambar. Tetapi ade carenye bagaimane untuk kite dapatkan artikel tu ataupun gambar setelah ianye meng-disable-kan right click melalui program java script.

ok bagi penggune penggune yg menggunekan Mozilla Firefox sebagai browser korang, korang boleh mengikuti step seperti ini bg menghalang java script. Setelah java script di-disable-kan, korang bley la copy perkataan seperti biase. Carenye mcm ni...

1.Buke Firefox web Browser,pergi ke menu dan pilih ‘Tool’ –> ‘Option’. Uncheck tick pade kotak Enable Java Script. kemudian klik Ok. Ataupun...
 



2.Select ‘Content’ –> ‘Advanced’.


Kemudian di dalam advanced setting wizard tu, korang 'unchecked' Disable or replace context menu dan klik ok kemudian close window dan lihatlah hasilnye di blog yg telah di-disable-kan right click-nye.


 Ok selamat mencuba.


OK... kat sini ada satu 'software' bagi korang yg baru2 nk belajo gitar mcm aku...  untuk kita mencari kod sesebuah lagu. Walaupun ada juga sedikit kekeliruan dalam mencari kod lagu tetapi 'software' ni boleh dikatakan dapat menyelesaikan permasaalahan lebih kurang 90%.

Software ni dipanggil 'Easy Chord'. Apa yg perlu dilakukan sebelum men-download software ini, pastikan terlebih dahulu anda mempunyai 'Winamp' version 5 dan ke atas untuk men-support software ini.

OK, anda bolehlah mendownloadkannya di link ini  ( Download )

setelah korang download dan run program ni, ade satu pluggin yg korang bley cantumkan kepade WinAmp dan ape bile korang mainkan lagu yg korang nak kod-nye, dia akan membace lagu tersebut sampai habis, kemudian mainkan semule lagu tu dan dia akan keluarkan kod lagu tersebut.

Winamp dgn Plugin Easy Chord

gud day.. 

8.1.11

Contest Hakim Zailan ala-ala Anugerah Bintang Popular...

Assalamualaikum semuaaa....

Pagi ni ramalan cuace baik kat sini di kawasan Prai.... hehehe jadi laporan cuace plak....

Semalam keputusan contest dr Hakim Zailan dah pun kluar dan name pemenang pun dah diumumkan, so rasenye tak ade ape bantahan. Jadi aku pun nk la jugak linkkan ke blog aku sebb aku dpt hadiah saguhati.... hehehe.. Jadiler...

Ape pun aku nk ucapkan berbanyak time kaceh kat Hakim Zailan sebb anjurkan contest 'Poster Edit Contest' yg ala-ala professional jugak la mcm Anugerah Bintang Populer pulak... kepada Hakim Zailan  sempoi la lu bro buat contest tu dan para juri pun memang bagus dalam membuat keputusan, gua kasik tabik sama lu bro.... (hehehe... bodek skit sebb nk soh buat lagik lenkali)..... keputusan dr blog Hakim Zailan kat sini

OK skang ni aku jugak nk masukkan nama-nama pemenang contest tu dan gambar yg telah dorang hasilkan, memang sempoi.... walaupun aku dpt saguhati jer, aku akui, memang pic aku nampak serabut skit dan terlalu banyak grafik sepertimane yg Hakim Zailan bgtahu tadik...

OK, ni name pemenangnye dan blog dorang ( pic link terus ke blog dorang)


Poster Lelaki Serius Terbaik





Poster Wanita Serius Terbaik

 Miera Aziz

Poster Lawak Terbaik



Poster Make Up Terbaik



Poster Jiwang Terbaik

Nur Syamiza Hadi


Saguhati:










Miss FH
http://271191.blogspot.com/2010/12/contest-edit-movie-poster.html

OK lah, tu semua gambar2 pemenang dan saguhati... semuanye ok kan....
OKlah aku pun nk kuar jap amek angin pagi, japg aku nk p bermovie "Season Of The Witch" dan aku tgh siapkan 2 n3 berkenaan cite ni, 1 tutorial poster dn 1 lagik cite dia... ok berjumpe lagi....

p/s: sebelum terlupe aku mintak mahap kat perserte contest yg aku amek pic ni, sebb ade yg 'disable' "right click" tp aku degey nk amek gak.... sory ek...

6.1.11

Text Emas

Salam semua...

OK, kali ni nk buat satu simple tutorial berkenaan dgn 'text effect' iaitu menukarkan text menjadi warne emas. Ni tutorial malas punye ni.... hihihi... tp text ni kalo dpt di olah lagi atau di masukkan dgn gambar2 yg cantik pasti ianye akan nampak lebih menarik... tu semua bergantung kepade ke-kreatif-an masing2 la ek...

OK, utk tidak melengahkan mase, jom kite buke satu dokumen baru yg berlatarbelakangkan warna gelap mcm kat bawah ni....


Kemudian masukkan ape2 text yg korang nak mcm ni.... kemudain per ke Layer>Duplicate Layer. Korang akan dapati ade dua layer text.


Klik layer yg atas pehtu korang pegi kat Layer>Layer Style>Inner Glow dan tukarkan setting mcm kat bawah ni...



Bevel and Emboss


Gradient Overlay klik kat warne gradient tu dan satu dialog box gradient akan keluar kemudian klik pade anak panah kecik dan tukarkan warne kepade kod yg di tulis mcm kat bawah ni....


dan ini hasilnye...


OK, sekarang aktifkan layer text yg kedua (di bawah layer yg pertame tadi klik utk jadikan dia berwarne biru tande anda sedang melakukan kerje ke atas layer tersebut). Same mcm yg layer pertame tadi, pergi ke Layer>Layer Style>Stroke dan masukkan setting mcm kat bawah ni.


 Outer Glow


Bevel and Emboss







OK, mcm ni lah hasilnye...


 untuk meyedapkan rase, korang tambah ler lagi ape2 yg dirasekan sesuai utk korang buat banner ke atau juge boleh dijadikan papan iklan...




Well, done!



1.1.11

Selamat Tahun Baru Masehi

Assalamualaikum semua...

Semoge di tahun ni lebih bermakne buat kite semua dalam menuju langkah kejayaan di dunia dan di akhirat....


Sorotan hari penting Islam di dalam tahun 2011.

-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...