facebook

facebook

Mari beri sokongan

1.4.17

Barang Kena Tahan Kastam?

Beli barang lepas tu kena tahan pulak dengan kastam......
adoiiii..... lagi lewat ler sampai mcm ni.....

Jika anda pertama kali nak beli barang dari luar negara, pastinya kegusaran utama ialah macam mana kalau barang kena tahan kastam? Nak kena bayar berapa? Adoi rugilah kalau beli dari luar sebab nak murah tapi kena bayar cukai kat Kastam pulak. Haa...itu pasti kegusaran utama kita semua. Ini beberapa info yang dapat saya kongsikan tentang pengalaman saya yang dah berkali-kali ke pejabat kastam untuk ambil barang yang kena tahan kastam hampir setiap kali ia sampai ke Malaysia.
#1- JENIS BARANGAN
Pastikan barang yang kita beli tu bukan barang larangan lah ye. Kebiasaan orang beli dari luar negara ni macam baju-baju, peralatan muzik seperti gitar, dan berbagai lagi. Jangan beli senjata api pulak. Bukan cuma barang yang kena tahan, anda pun kena tahan nanti :p Manakala kalau produk kecantikan seperti supplement perlu dapat pengesahan dan surat dari Jabatan Farmasi untuk mengesahkan produk tersebut tidak merbahaya. Pegawai kastam akan guide anda cara-caranya apabila anda ke pejabat mereka. Selain itu, jika barangan elektronik seperti telefon bimbit perlu disahkan oleh SIRIM. mereka akan guide juga cara-caranya. Jika anda tak ikut, barang anda akan di sana selamanya ye.
#2- HARGA BARANGAN
 
Barang yang dikenakan cukai hanyalah barang yang berharga RM500 ke atas sahaja. JIka barang anda mencurigakan, pihak kastam akan buka bungkusan anda. Mereka dah arif, boleh anggar barang tu lebih RM500 atau tidak. Jika mereka rasa harganya tak sampai RM500, mereka akan release dan barang akan di pos terus ke alamat anda. Nilai RM500 tersebut adalah harga barang + harga kos pos. Contoh: Jika barang RM450 dan kos pos adalah RM100, jadi totalnya adalah RM550. Anda akan dikenakan cukai 6% (GST) daripada jumlah RM550 tersebut iaitu RM33. Tetapi jika barangan anda berjumlah RM1000 ke atas, perlu buka borang kastam. Yuran borang tersebut ialah RM50. Contoh barang anda totalnya ialah RM1100, cukai 6% ialah RM66 dan yuran borang kastam RM50. Jadi jumlah yang anda perlu bayar ialah RM116.

#PETANDA KENA TAHAN
 
Mudah saja nak tahu petanda kena tahan atau tidak. Jika barang anda dialamatkan ke kawasan Lembah Klang, potensi barang ditahan ada 50%-50%. Tapi kalau ke kawasan utara, saya boleh katakan 100% barang akan ditahan jika barang anda ada gaya RM500 ke atas sebab barang saya ada juga yang tak di tahan oleh Kastam KLIA, tapi semua barang saya ditahan oleh Kastam Pulau Pinang di Butterworth walaupun nilai barangan semuanya sama dan yang pasti tidak pernah kurang dari RM500.
 
#kreditto

23.2.17

Cara Terima Bayaran - Terima bayaran kad kredit


Oleh : Irfan Khairi
Ramai yang ingin tahu bagaimana caranya menerima bayaran berbentuk kad kredit daripada pelanggan. Apabila menjalankan perniagaan di internet, menyediakan kemudahan pembayaran melalui kad kredit adalah amat penting oleh kerana ia memudahkan pelanggan membuat bayaran terus secara online.
 
     Untuk menyediakan kemudahan terima bayaran mengguna kad kredit, caranya tidak begitu susah, dan juga tidak mahal. Dengan menggunakan perkhidmatan 'Merchant Account' online seperti PayPal.com, RBSWorldPay.com atau iPay88.com, anda boleh menerima bayaran kad kredit pelanggan anda.
 
     Merchant account boleh diibaratkan seperti 'orang tengah' dalam menerima bayaran kad kredit kepada merchant account bertanggungjawab menyalurkan pembayaran tersebut ke akaun bank anda. Seringkali, merchant account akan mengambil sedikit % (3% - 5%) harga produk yang anda niagakan, sebagai bayaran perkhidmatan mereka.
 
     Saya cadangkan anda menggunakan PayPal.com sebagai permulaan oleh kerana PayPal tidak mempunyai bayaran/yuran pendaftaran. Merchant account seperti RBSWorldPay.com dan iPay88.com mengenakan yuran pendaftaran, dan ada juga merchant account yang mengenakan yuran bulanan. PayPal.com juga merupakan syarikat yang bereputasi tinggi dalam menyediakan perkhidmatan merchant account kepada usahawan internet serata dunia termasuk Malaysia.
 
     Untuk mendaftar akaun PayPal.com anda, lawati http://www.PayPal.com dan baca maklumat yang diberikan untuk kefahaman yang lebih mendalam. Sekiranya perniagaan anda mensasarkan pelanggan luar negara, pastikan anda mempunyai merchant account seperti PayPal.com kerana pelanggan luar sering melakukan pembayaran menggunakan Kad Kredit. Tak lupa juga sebahagian daripada pelanggan dalam Malaysia juga lebih cenderung melakukan bayaran menggunakan kad kredit.
 

17.2.17

Panduan Online Store - E-Commerce Petua Harian!



1. Jangan tergesa-gesa pelancaran.


Salah satu kesilapan terbesar usahawan e-dagang adalah tergesa-gesa dalam melancarkan laman web online mereka. Kadangkala dengan hanya satu klik dapat merosakkan keseluruhan laman web anda.  (SEO -
(Search Engine Optimization), pemasaran kandungan, media sosial, dibayar pengiklanan, dan lain-lain) .

Beritahu kami apa yang anda fikirkan!


_______________________

Perkataan untuk digunakan dalam iklan:Berikut ini adalah perkataan yang digunakan bagi menarik pelanggan anda.
1. Announcing

"Now announcing the secrets to acne treatment."
"Announcing: Going out of business sale!"

2. Secrets of

"How to Discover the Secrets to Better Intimacy."
"Order now, and Discover the Secrets of Success!"

3. New

"Now Announcing This New Secret That Everybody Is Talking About!"
"Discover New Secrets to Weight Loss!"

4. Now

"The Time To Buy Is Right Now."
"There Has Never Been a Time Like Right Now!"

5. Amazing

"Order Now for Your Amazing New Kit"
"Now Introducing the Most Amazing New Vacuum Cleaner"

6. Facts (You Should Know)

"Facts You Should Know About Healthcare"
"Facts You Should Know About Weight Loss"

7. Breakthrough

"Click Here For Your Breakthrough New Report"
"Now Announcing a Medical Breakthrough"

8. At Last

"At Last, an Easy Way to Make Money Online!"
"At Last, the Answers You Deserve!"

9. Advice to

"Advice to Lower Your Mortgage Payments by Half!"
"Advice on How to Stop Acne Before It Happens!"

10. Truth of

"Do You Want to Know the Truth of How to Lose Weight?"
"At Last, Learn the Truth of How to Live a Better Lifestyle"

11. Protect

"How to Protect Your Family Even When You Are Away From Home"
"At Last, a Secure Way to Protect Your Investments"

12. Life

"Here's How to Live the Life You've Always Dreamed About"
"Discover the Secrets to a Happy Love Life"

13. Here

"Here, You Will Find What You Have Been Looking For"
"If You Want to Get Rich Online, Start Here"

14. Discover

"Discover the Secret New Way to Protect Your Investment"
"Here is Where You Will Discover Secrets That Will Change Your Life"

15. Yes

"Yes, At Last, Your Search Is Over!"
"Yes, Send Me My Free Report!"

16. Bargain(s)

"Looking For a Bargain? Look No Further!"
"Now Introducing the Best Bargain You'll Ever Find Online"

17. Do You

"Do You Want to Discover Your True Potential?"
"Do You Want to Buy a Bargain?"

18. Love

"Here Is How to Protect The Family You Love While You Are Away From Home"
"Looking For a Bargain? You'll Love This!"

19. Hate

"Do You Hate Spam As Much As We Do? Read On!"
"How Much Do You Hate Your Sky-High Interest Rate?"

20. How Much

"You Have No Idea How Much This Will Change Your Life"
"How Much Is Too Much to Change Your Life?"

21. How Would

"How Would You Like to Lower Your Mortgage Payment?"
"How Would You Like to Win a Free Vacation to the Bahamas?"

22. This

"This Idea Can Change Your Life!"
"This Is Your Chance to Change Your Life"

23. Only

"Previously Only Shared to 200 People"
"Only You Can Decide to Change Your Life"

24. Sale

"Buy Now - This Is a One Time Sale!"
"Don't Walk Away From the Greatest Bargain Sale of Your Life!"

25. Free

"Download Your Free Report!"
"570 Free Sales Letters and Business Forms!"

26. You

"You Are the Only Person Who Can Change Your Life"
"You Must Act Now"

27. How to

"How to Make Money Online Fast"
"How to Design Your Own Golf Course"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...