Mari beri sokongan

14.11.13

Jom kenali khasiat Makanan iniBlueberries

Dilabelkan sebagai salah satu makanan penyembuhan yang paling baik untuk tubuh badan, beri biru mengandungi aspirin semula jadi yang mengurangkan kerosakan tisu dan sakit otot. Ianya juga bertindak sebagai antibiotik yang membantu mencegah jangkitan dan mecehah toksin daripada organ-organ sensitif dalam badan anda.


Aprikot

 Aprikot kaya beta-karotena yang boleh membantu meningkatkan dan melindungi penglihatan seseorang dan juga melindungi terhadap kanser kulit.


Tembikai Susu

 Kaya dengan vitamin C dan beta karotena yang membantu melindungi sel-sel darah daripada kerosakan kritikal, tembikai susu juga mempunyai dua kali ganda kalium yang terdapat pada pisang. Ianya amat bagus sekali jika anda mahu menurunkan tekanan darah.Lemon dan limau

Lemon dan limau sering digunakan dengan salad, ikan dan sayur-sayuran kerana ia mengandungi limonene dan vitamin C yang kedua-duanya membantu untuk melawan kanser.

 Bayam


Ingatkah lagi dengan Popeye? Pernahkah anda tertanya-tanya mengapa Popeye gemarkan bayam? Sayur-sayuran ini mengandungi lutein dan zeaxanthin yang boleh menangkis gejala buta dan menterbalikkan tanda-tanda penuaan.
 
 


Bawang 

Bawang bukan sahaja memberi rasa yang menyelerakan malah ianya juga menyediakan nutrien penting dan kesihatan mempromosikan fitokimia. Tinggi dalam vitamin C, bawang adalah sumber yang baik serat pemakanan, dan asid folik. Ia juga mengandungi kalsium, zat besi dan mempunyai kualiti protein yang tinggi (nisbah mg asid / gram amino protein). Bawang adalah rendah kandungan natriumnya dan tidak mengandungi lemak. 


 Bawang mengandungi quercetin, flavonoid (satu kategori sebatian antioksidan). Antioksidan adalah bahan-bahan yang membantu melambatkan kerosakan oksidatif kepada sel-sel dan tisu badan. Kajian telah menunjukkan bahawa quercetin membantu untuk menghapuskan radikal bebas dalam badan, menghalang lipoprotein berketumpatan rendah pengoksidaan (tindak balas yang penting dalam aterosklerosis dan penyakit jantung koronari), untuk melindungi dan menjana semula vitamin E (antioksidan yang kuat), dan untuk membunuh kesan buruk daripada ion logam kelat.

Quercetin yang flavanoid membantu melawan kanser jika diambil secara teratur.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...