Mari beri sokongan

28.10.13

SELOKA SURIH SASTERA MELAYU


Pada dasarnya keseluruhan AJARAN MELAYU adalah merupakan SASTRA yang mana sastra itu adalah kepustakaan pengilmuan ketuhanan yang dikeluarkan dari perbendaharaanNya. Ianya mengandungi ilmu ketuhanan itu sendiri yang dinamakan AJARAN MELAYU. Ianya dizahirkan  dalam lisan dan tulisan sebagai cara ilmu itu dapat disalurkan kepada manusia. Lisan dan tulisan pengilmuan itu menggunakan bahasa Melayu.

Sastra adalah kenyataan tajjali dan ia menjadi intipati Ajaran Melayu. Gugusan keilmuan ini menjadi kepustakaan Melayu dan menjadi gudang segala ilmu yang terbit daripada Melayu yang mana Melayu itu adalah ALAM DUNIA PEMIKIRAN KETUHANAN. Maka segala pengilmuan yang yang dinamakan AJARAN MELAYU adalah SASTRA ABADI yang menceritakan segala pengilmuan ketuhanan itu sendiri.
 

SURIH MELAYU

Ini surih Melayu kita, surih ilmu pelengkap dalilnya, serba rengkas dalam tatanya, namun padat akan isinya, sebagai acara mengenal Dia, sebagai tunjuk akan ajaranNya, kepada Melayu jadi bicara, membawa hikmah kedalam dunia, agar anak cucu yang ada, tetap peka tiada lupa, asalnya kita turun kedunia, atas tugas pembela dharma, inilah surih ayat yang nyata, agar dibaca dimana jua, sematkan ia didalam raga, agar Melayu tiada binasa.

Ini surih lakaran Paduka, jadi pedoman sandri yang ada, jua sekelian keturunan yang ada, seluruh benih Paduka Raja, kepada anak cucu yang mulia, jangan derhaka kepada Paduka, hanya Dia rujuknya kita, hanya Dia tujunya kita, itulah Paduka Raja kita, asal kita galur kuasanya, menjadikan kita umat pertama, diatas dunia ganti Dirinya.
Jangan surih dibaca sahaja, amatilah akan setiap kata, barang disurih azimat perkasa, bukan hanya melambai rasa, bukan mata melihat akannya, tapi hati tajam pilihnya, menilik surih bagai permata, melihat akan hikmah Paduka, menyelam erti bukan hurufnya, tulisan hanya penyampai sahaja, mengenal kaji bukan mengajinya, mengenal sedar bukan pahamya, mengenal isi bukan kulitnya, hanya yang tahu dapat kebenarannya.

Surih hanya syariat belajarnya, hakikat itulah tempat ketemunya, jika mengerti susun belajarnya, baru tahu isi kandungannya, jangan cepat kata salahnya, jangan mudah kata syiriknya, kata manusia tiada asanya, kerana lidah nafsu tulangnya, jika sungguh mengenal dirinya, jumpalah ia akan jalannya, jalan mengenal surih tertera, bukan ayat bermain dimata, hikmahnya jua yang sentiasa nyata.

Kepada Melayu yang masih ada, hargailah ini surih Paduka, jangan hanya merawan rasa, jangan hanya merawang angannya, jangan duduk diam sahaja, masa didunia sekejap jua, kita pasti meninggalkannya, hayatilah surih yang ada, agar munafaat kepada semua, agar hidup tak sia-sia, agar kita pulang semua, kembali penuh rahmat dan sentosa, kembali ke asal kahyangannya kita, itulah harapan Paduka Raja, agar semua Melayu kembali seluruhnya.


Karya
Raden Mas Prabhu Gusti Agung Ki Asomoro Widjoyo,
Mahasiddha
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...