Mari beri sokongan

24.10.13

10 Cara Pada Warna Boleh atasi Hidup Anda


Cahaya putih berpecah melalui prisma dan mengeluarkan warna-warna yang kita dapat melihat melalui deria kita.Warna adalah satu bahagian penting dalam kehidupan kita dan senarai ini menumpukan bagaimana setiap sepuluh warna memberi kesan kepada kita dalam beberapa peringkat.

1.Merah 


Mera merupakan warna utama berkaitan dengan kekuatan dan tenaga. Ia mempunyai getaran yang terendah dalam spektrum dan yang berkaitan dengan fizikal. Ia merangsang peredaran darah, kadar jantung, selera makan dan membantu untuk memberi tumpuan kepada butir-butir tugas-tugas yang dilakukan. Ia kebanyakannya melambangkan kehendak untuk hidup dan berkembang maju. Marah, cepat naik angin dan tidak sabar juga ditandakan dalam golongan warna ini.  

 2. Oren 

 Terletak di antara kuning dan merah pada roda warna, ini adalah bayangan kehangatan. Ia adalah warna menaikkan semangat dan menandakan positivity dan pembaharuan dan yang berkaitan dengan pembebasan kepada emosi negatif, kekurangan bernilai dan keengganan untuk memaafkan. Bayangan ini menggalakkan kebebasan, keyakinan, kefahaman dan kreativiti.

3.Kuning

 Warna utama kedua adalah kuning, gembira, kecerahan dan secara semulajadi menaikkan semangat. Ia bertindak sebagai perangsang untuk minda dan meningkatkan ekspresi. Ia juga boleh membawa keluar isu-isu berakar umbi berkaitan dengan ketakutan dan kelemahan. Kuning adalah warna berguna untuk merawat senak, kemurungan, ekzema, negatif dan menggalakkan kejelasan pemikiran.

4.Hijau


Warna ini dapat membantu seseorang untuk berhubung dengan alam semula jadi dan juga orang lain. Dikenali sebagai warna keseimbangan, hijau menggalakkan penerimaan belas kasihan diri serta pembangunan diri. Ianya dapat menghindari tekanan, ketakutan dan kekeliruan serta memberi keselesaan dan ketenangan. Warna ini mempunyai beberapa kesan positif pada fizikal badan dan boleh memberi manfaat kepada mereka yang mengalami sakit kepala, loya, keletihan, jantung dan masalah tekanan darah.

5. Hijau Kebiruan


Warna ini antara hijau dan biru. Ianya menyegarkan dan mempunyai kesan penyejukan pada individu. Mereka yang mengalami ketegangan sistem saraf akan mencari keselesaan dalam warna ini. Ia menggalakkan kesejahteraan fizikal, pembersihan, kepekaan, kreativiti dan rasa perkongsian. Ia juga sebagai pengisian jiwa di masa kesunyian. Warna ini diketahui mempunyai kesan menyeimbangkan gula darah dan paras insulin.

6.Biru


Ini pula adalah warna santai dan mempunyai kesan yang menenangkan ke atas kegelisahan di mana ianya dapat menenangkan saraf. Warna ini menggalakkan kejujuran. Warna ini boleh membantu dalam merawat insomnia, sakit kepala, psikosis, tekanan dan gangguan keresahan. Walaubagaimanapun terlalu banyak biru gelap boleh menyebabkan kemurungan. 

7.Indigo


Warna ini dikenali sebagai warna ketuhanan dan pengetahuan yang lebih tinggi serta merangsang imaginasi. Ia juga boleh membantu mengurangkan kesakitan dengan ciri-ciri anestetik serta membantu bagi yang kurang tidur dengan sifat sedatif.

8.Ungu


Warna ini terbentuk oleh percampuran biru dan merah bagi membantu dalam keseimbangan mental. Ia merangsang kreativiti, sensitiviti, kerohanian, belas kasihan dan inspirasi. Warna yang introspektif dalam alam dan menyebabkan seseorang itu melihat dengan lebih dalam. Mereka dikenali dengan warna ini adalah untuk memberi manfaat kepada orang-orang yang mengalami masalah psikologi.

9.Merah Jambu


Terdapat sebab-sebab merah jambu yang popular digunakan di dalam bilik untuk bayi. Ia adalah warna yang hangat dan asuhan yang memberi keselesaan dan melegakan emosi. Warna ini dikenali untuk mengurangkan tekanan, kebimbangan, kemarahan, perasaan kesepian dan kelemahan. Ia juga membantu dalam merawat insomnia, isu-isu jantung dan menguatkan sistem imun. 

10.Hitam


Hitam adalah berkaitan dengan kekuatan dan perlindungan. Digunakan dengan warna lain, ia menguatkan mereka dan dengan sendirinya menggalakkan pembebasan, disiplin diri dan membantu dalam merealisasikan potensi yang tersembunyi.   
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...