Mari beri sokongan

2.6.13

Negara Kota BabylonNegarakota purba Babylon adalah salah satu bandar yang paling terkenal di dunia purba dan hari ini ianya maseh boleh di lihat berhampiran bandar Al-Hillah dalam negara Iraq.

Ianya telah wujud hampir lima ribu tahun yang lalu, bandar raya Efrat telah menyaksikan kebangkitan dan kejatuhan empayar dan telah menjadi satu bentuk budaya yang paling tinggi dan juga telah mengalami peperangan paling kejam.

Yang pertama daripada empat empayar Babylon yang berpecah dari Assyria di bawah pimpinan Nabopolassar, Raja pertama "Neo-Babylonia," yang memerintah dua puluh satu tahun sebelum kerajaannya berpindah kepada anaknya yang terkenal sebagai Nebuchadnezar .

Dalam 540 SM Cyrus The Great mengumpulkan tenteranya dan bergerak ke arah Babel. Cyrus berarak bersama tenteranya melalui sungai ke Babylon pada malam perayaan yang terkenal. Dengan ini dia telah berjaya menawan Babylon dengan kejutan, walaupun Belsyazar menyedari bahawa mereka telah di kepung.Babylon diasaskan pada era ketiga SM dan naik ke puncak lebih seribu selepas itu. Pada abad ke-18 SM bandar Babylon adalah pusat empayar Hammurabi. Walau bagaimanapun, perubahan sifat politik dan ketenteraan di rantau ini menyaksikan Babylon berjuang atas banyak kali sepanjang abad-abad yang berikut, dengan satu empayar atau satu dinasti demi mendapatkan Babylon sebagai Negara Kota mereka.

Satu kebangkitan empayar Babylon berkembang pada akhir abad ke-7 SM di bawah raja Nebuchadnezar II - Beliau terkenal dengan pembinaan keajaiban besar dalam bandar iaitu Taman Tergantung Babylon walaupun dinasti ini gagal untuk bertahan setelah kejatuhan Babylon kepada Cyrus the Great, Raja Empayar Parsi.

Pada 21 atau 22 Oktober 331, Alexander memasuki Babylon, ibu kota lama purba. Kematian Alexander the Great masih diselubungi misteri hingga ke hari ini. Ia seolah-olah sukar untuk mempercayai bahawa seorang lelaki 33 tahun boleh mati tanpa sebab dan akibatnya, sejarah moden telah membuat banyak tafsiran sendiri bagi menjelaskan apa yang berlaku. Menurut Plutarch, peristiwa-peristiwa yang membawa kepada kematian beliau adalah seperti berikut:

- Alexander menuju ke Babylon, walaupun selepas menerima beberapa petanda buruk, seperti burung gagak berlawan antara satu sama lain melalui tembok kota dengan beberapa yang jatuh mati di hadapannya.
seorang lelaki yang cacat dikorbankan untuk menghormati raja.
dan yang pelik adalah mengenai seekor singa telah ditendang hingga mati oleh keldai
-  yg lain lagi adalah mengenai  Dewa Serapis memberitahu seorang lelaki memakai jubah raja dan duduk di atas takhta.  

Ini semua merupakan amaran kepada Alexander tentang apa yang boleh dibuatnya.

Semasa di Babylon, Beliau telah menghadiri beberapa jamuan. Salah satu jamuan itu telah dihoskan oleh rakannya, Medius. Dalam versi cerita Armenia, Psuedo-Callisthenes menulis bahawa jamuan ini adalah konspirasi yang melibatkan Iollas, Cassander dan lain-lain yang tidak berpuas hati dengan Alexander. 

Mereka telah memberinya racun dan selepas meminumnya, Alexander merasakan bagaikan hatinya di panah. Beliau merasakan sangat sakit dan keadaan yang semakin teruk sehingga membawa kepada kematiannya. Plutarch tidak percaya versi ini, dengan mengatakan sakit secara tiba-tiba Alexander dirasai selepas minum adalah untuk menghiasi majlis itu.

Hanya Tuhan sahaja yang tahu kebenaran itu, walaupun teori-teori baru masih keluar. Tiga hari kemudian, beliau meninggal dunia akibat penyakit ini. Oleh itu, pada 10 Jun, 323 SM, di katakan Alexander the Great meninggal dunia pada usia 33 tahun.


Daripada runtuhan purba Babylon, ia masih boleh melihat bahagian istana Nebukadnezar dan beberapa tembok bandar lama. Ia juga mungkin untuk melihat semula Gate Ishtar di Muzium Pergamon di Berlin.

     
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...