Mari beri sokongan

19.12.11

Kaki Wayang - M I - Ghost ProtokolMission Impossible : Ghost Protocol ,Pengarah oleh Brad Bird
Pelakon : Tom Cruise sebagai Ethan Hunt, Jeremy Renner sebagai Agen Brandt, Simon Pegg sebagai Benji Dunn, Paula Patton
sebagai Jane Carter juga Anil Kapoor sebagai Brij Nath


 - Ini adalah sinopsis dan kajian semula mengenai siri Mission Impossible - Ghost Protocol.

Cerita ini bermula apabila pengeboman pengganas untuk memusnahkan Kremlin. Kremlin telah dibom oleh kumpulan pengganas dan Ethan Hunt (Tom Cruise) bersama-sama dengan seluruh pasukan IMF telah dipersalahkan kerana kejadian tersebut . Lalu Kerajaan Amerika Syarikat mengaktifkan Ghost Protokol dan membatalkan keseluruhan Impossible Mission Force. Ethan Hunt dan pasukannya dipersalahkan kerana serangan itu tetapi mereka dibenarkan untuk melarikan diri sebagai sebahagian daripada pelan untuk membolehkan mereka beroperasi di luar agensi. Hunt bersama team-nya telah diberi amaran sekiranya mana-mana anggota pasukan beliau ditangkap atau dikompromi, mereka akan dituduh sebagai pengganas yang merancang serangan nuklear. Dia dipaksa untuk bekerjasama dengan rakan-rakan Agen Brandt dari IMF yang mengetahui lebih lanjut mengenai Hunt dan masa lampau tentang diri  Hunt sendiri. 


Ini bukan hanya misi yang lain. IMF ditutup apabila ia terbabit dalam satu plot pengeboman pengganas global .Maka Ghost Protocol dimulakan dan Ethan Hunt dan pasukan barunya mesti pergi menyamar untuk membersihkan nama organisasi mereka. Tiada bantuan, tiada kenalan, di luar batas lingkungan mereka.


Ethan mesti tarik bersama-sama satu pasukan baru supaya mereka boleh pergi seklai setelah  seorang ahli fizik yang gila yang pandai dari segi bom nuklear yang ingin memusnahkan Bumi dengan memulakan perang nuklear.


 
Dan mengapakah Mr Saintis Gila mahu memusnahkan planet indah ini? Saintis gila ini mahu menghapuskan tamadun manusia kini dan membina semula tamaddun lain.
 Tetapi pada dasarnya ia adalah filem aksi yang sangat bagus dan high-decibel action set pieces yang mencipta keajaiban pada skrin. Misi tersebut pada dasarnya melibatkan empat tugas utama: mencuri fail yang hilang, mendapatkan dan mengambil semula kod Perang Dingin nuklear, menyusup satelit dan akhirnya mematikan fius peledak nuklear sebelum ia menyerang sasaran dan menghancur sebahagian besar dunia.  Tetapi sebelum tugas itu dilaksanakan terdapat juga aksi-aksi yang hebat seperti masuk penjara di Rusia, penyusupan masuk ke Kremlin, berada di bangunan tinggi Burj Khalifa, lompat melompat di atas menara tertinggi Dubai. Begitu juga dengan Paula Patton yg memegang watak Jane Carter berlawan dengan pembunuh yang berambut perang dan berbagai lagi aksi yg menarik dapat di tontoni.

 
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...