Mari beri sokongan

5.12.11

Cinta Ghairah dan Cinta atas dasar Kaseh-mengasihani   Dalam satu kaji selidik tentang perkara yg berkaitan dengan perkahwinan, banyak orang menyifatkan cinta adalah sesuatu yg mistik, misteri dan berkekalan. Sepanjang sejarah pula ,para penyair, penulis, seniman, ahli-ahli falsafah dan ahli-ahli sains telah cuba menghuraikan erti cinta.Manakala pakar psikologi mungkin menawarkan teori-teori yang menjelaskan sifat kasih sayang, setiap individu mempunyai tafsiran mereka sendiri dan ianya agak peribadi melalui tafsiran sendiri.


   Pakar Psikologi Elaine Hatfield telah menerangkan dua jenis cinta : cinta kasih-kasihan dan kasih sayang ghairah. Cinta Penyayang melibatkan perasaan berkenaan, saling mempercayai dan kasih mengasehi, manakala cinta ghairah melibatkan perasaan yang kuat terhadap tarikan seksual.

Hatfield menegaskan cinta ghairah sebagai:

    "Keadaan kerinduan yg amat sangat untuk kesatuan dengan kasih sayang yang lain. Ghairah keseluruhan kompleks berfungsi termasuk penilaian atau penghargaan, perasaan subjektif, ungkapan, berpola proses fisiologi, kecenderungan tindakan dan tingkah laku instrumental cinta dibalas (kesatuan dengan yang lain) yang dikaitkan dengan memenuhi dengan kegembiraan yg luar biasa. Cinta tak berbalas (pemisahan) dengan kekosongan, kebimbangan, atau berputus asa ".


Elaine Hatfield adalah seorang professor psikologi di Universiti Hawaii dan pada masa lalu beliau merupakan presiden Persatuan Pengajian Sains Seks.


Faktor-faktor yang Mempengaruhi Cinta Ghairah dan Penyayang

Antara faktor-faktor yang dikaitkan dengan kasih sayang ghairah termasuk:

    Faktor Masa: "sedia" cinta dengan orang lain adalah penting.


    Persediaan awal: individu yang cenderung ke arah membentuk kasih sayang yang lebih mendalam, lebih tahan lama, manakala orang-orang yang cemas sering cenderung untuk mudah jatuh ke dalam cinta dan putus dengan cepat.
   Persamaan: Hatfield dan Rapson ambil perhatian bahawa kita cenderung untuk jatuh ghairah cinta dengan orang-orang yang mempunyai perwatakan menarik, tampan, penyayang dan punyai persamaan kepada diri kita sendiri.
Walaupun cinta ghairah menjadi pilihan sejak akhir-akhir ini tetapi ia tidak dapat bertahan lama. Para penyelidik mendapati bahawa bagaimana kemajuan hubungan antara pasangan, pasangan pengantin baru dan orang-orang yang berkahwin untuk masa yang lebih panjang dan sementara itu pula cinta ghairah adalah lebih romantik pada awal perhubungan dan ini lenih cenderung untuk memberi laluan kepada cinta kasih-berkasihan yang memberi tumpuan kepada keintiman dan komitmen.

Cinta ghairah boleh cepat pudar, tetapi cinta kasih-mengasihani tetap kekal. Apa kata anda, adakah anda mengalami situasi sebegini....
   
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...