Mari beri sokongan

22.3.11

Illustrator Basic Part 2

Pada kali ini, kita akan melihat bagaimana menggunakan perkakasan bentuk untuk menggambar bentuk dasar kita dalam ilustrator. Tapi sebelum kita mulai, kita akan melihat bagaimana untuk memilih bentuk dasar sehingga anda tidak mempunyai masalah dalam memilih dan mengedit bentuk di Illustrator.

Selection Tools

Ada 2 jenis 'tool' digunakan di Illustrator  untuk membina objek.

Yang pertama adalah Selection Tool: Digunakan untuk memilih dan memindahkan shape. Ini juga boleh digunakan untuk mengubah saiz shape.

Direct Selection Tool: Memilih titik anchor tunggal, bukan bentuk keseluruhan. Digunakan untuk mengedit titik jangkar shape. Klik sekali pada sebuah titik untuk memilih dan terus Shift untuk memilih beberapa jangkar mata.



Shape Tools

rectangle tool

Sekarang kita akan pergi kepada Shape Tools. Ketika anda pergi ke Palette Tool dan terus memilih Rectangle Tool, senarai alat bentuk akan terpapar keluar bagi anda untuk memilih. Kita akan bermula dengan default Rectangle Tool.

Understanding  Stroke


rectangle fill

Klik dan tarik keluar Rectangle seperti yang ditunjukkan. Terdapat kandungan hitam putih dan stroke. (Stroke adalah sempadan dari bentuk)

Changing Fill Color



Mari kita mulai mengubah warna untuk persegi panjang. Klik Fill dari Palette Tool. Ini akan mengeluarkan Color Picker. Tarik slider untuk biru dan pilih warna biru tua. Klik Ok selepas itu.

Removing Stroke



Klik Stroke pada Palette Tool sekali untuk menukar palang di atas 'Fill'. Klik ikon dalam warna merah untuk menetapkan Stroke dan menghilangkannya. Stroke hitam akan hilang.

Constrain Proportions


Untuk menggambar sebuah persegi sempurna, kita akan memilih Rectangle Tool. Tekan Shift dan drag untuk menggambar persegi. Sama untuk bulatan, kita akan memilih Ellipse Tool dan tekan Shift untuk mengheret keluar lingkaran.

Resizing Shapes



Untuk menukar saiz bentuk, pilih bentuk menggunakan Selection Tool dan tempat sekatan akan muncul. Tarik sudut titik anchor untuk menukar saiznya. Untuk menghadkan untuk perkadaran Resize dan tekan kekunci Shift semasa anda menukar saiz. Juga tekan Alt / Option jika anda ingin menukar saiz dari posisi yang sama.

Rotating Shapes

rotate square

Pilih bentuk dengan Selection Tool dan tempat sekatan akan muncul. Pindah kursor anda berhampiran jangkar sudut dan putarkan ikon, klik dan putar untuk memusingkannya. Untuk snap di 45 darjah keatas dan tekan kekunci Shift dan putar.

More Options for Shape Tools



Pilih Tool Star. Klik pada artboard dan pilihan akan muncul. Masukkan nilai yang sama seperti di atas dan klik Ok. Ini akan menggambar bentuk bintang bersegi panjang. Kaedah ini boleh digunakan untuk membentuk lebih banyak pilihan untuk bentuk.

bersambung....
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...