facebook

facebook

Mari beri sokongan

4.2.11

Simple Abstract

Salam buat semua yg sudi melayari blog yg tak seberape ni.... kali ni nk teruskan dgn tutorial baru utk n3 blog Zaidisign.


Tutorial kali ni adalah satu kombinasi Brush dan Lens Flare di mane akan membentuk satu simple foto abstrak. Carenye adelah mudah jer cume perlu download dulu smoke brush di sini.


Buka satu new dokumen dan penuhinye dengan warne ini #010313 kemudian pergi ke Filter>Render>Lens Flare. Tukarkan setting Brightness=100% dan Lens Type tick kepade 50-300mm Zoom. Inilah hasilnya.

Ok, sekarang pergi kepade, Filter>Distort>Twirl dan tukarkan setting pada Angle kepada 333.


Kalau nk tambah lagi putarannya, tekan butang Ctrl+F pada keyboard korang.

OK, sekarang buka satu layer baru dengan menekan butang Ctrl+Shift+N dan klik pada 'Brush Tool'. Kita akan menggunakan brush yg telah di downloadkan tadi.

Sebelum tu bagi yg tidak tahu utk memasukkan brush yg telah di downloadkan tadi bolehlah mengikuti langkah ini.

Setelah anda downloadkan brush melalui link yg di berikan di atas, pertama sekali save-kan di download dokumen kemudian extract-kan pada tempat brush di dalam koleksi brush photoshop anda atau pada default brush folder seperti di sini C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS3\Presets\Brushes.

Kemudian klik pada brush tool dan klik kanan dalam ruang kerja dan klik pada anak panah kecil di sebelah atas kanan kemudian klik pula pada Load Brushes... dan cari tempat brush yg telah anda extract-kan tadi.

OK, sekarang pilihlah smoke brush yg korang suka dan klik pada ruang kerja korang mcm di bawah ni.


P/s: Kalau boleh cuba gunakan hanya satu jenis brush untuk satu layer supaya mudah utk tambahkan efect dan utk Transform brush tersebut.

OK, sekarang kita akan buatkan Group untuk langkah seterusnya.

Tekan butang Ctrl+G untuk meng-Group-kan layer tadi dan sekarang pada Layer Mode tukarkan kepada color dodge.



OK sekarang kita aktifkan kedua-dua layer brush tadi dengan klik pada satu layer tersebut kemudian tekan butang Ctrl dan klik pula pada satu lagi layer brush tersebut. Kemudian klik kanan pada salah satu highlight layer dan pilih dan pilih duplicate dan klik ok. Dalam keadaan layer tersebut maseh berwarna biru (highlight) klik kanan sekali lagi dan pilih pula merge layers.

Maseh lagi dalam gerak kerja pada layer yg sama, pergi pula kepada Filter>Distort>Wave dan masukkan setting ini.
Kemudian pergi lagi ke Filter tetapi kali ini pilih pula Blur>Radial Blur dan tukarkan setting kepada Amount=100, Blur Method=zoom, Quality=best.

 Setelah itu klik pula pada Ctrl+J utk duplicate-kan layer ini supaya tampak lebih terang.


OK sekarang bina satu lagi layer baru tetapi di luar layer Group dan namakannya outside smoke. Maseh lagi pada brush tool tetapi pilih pula corak smoke yg berlainan.

klik pada ruang yg anda suka dalam kotak kerja (seeloknye sebelah tepi) dengan warne putih brush korang. Tukarkan blending mode kepada Overlay dan sekali lagi kite akan menggunakan Filter>Blur>Radial Blur dan setting-nye same macam yg sebelum ni.

OK, kalau nk bg coloring korang bley tambah effect gradient dan tukarkan setting pada Blend Mode kepade Overlay.

Ok, ni yg sy dapat, korang macamane?

Try lagi n dapat ni....


Selamat mencoba...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...