facebook

facebook

Mari beri sokongan

13.2.11

jom buat 'collage' menggunakan 'shape' tool

Salam sejahtera buat semua....

kembali lagi dengan tutorial untuk kali ini di mane kali ni nk buat tutorial berkaitan dengan shape tool. 

Ok, ruang di atas menunjukkan tempat di mane korang bley menggunakan jenis 'shape' yg korang suke dan sebelum tu pastikan korang menekan butang 'U' ataupun 'Custom Shape Tool'. Selepas tu pergi ke ruang atas (di bwh menu bar) korang klik aje anak panah kecik bersebelahan dengan perkataan 'shape'.
Bahan2nye korang sediakan dulu gambar utk latarbelakang dan juge gambar-gambar kecil yg hendak dimasukkan pade gambar latarbelakang tersebut. Sebagai contoh, sy masukkan gambar latar yg gelap sikit kemudian gambar-gambar kereta sebgai gambar kecil dan kalo korang nk shape yg lebih fancy bley download kat sini.

Ok, tanpe membuang karen, jom kite buke terlebih dahulu gambar latarbelakang kemudian gambar kecil yg hendak kite 'shape'-kan.
 
Kemudian pergi kepade 'custom shape tool' dan pilih jenis shape yg korang nak. Balik kepade gambar yg hendak di-shape-kan.Bina satu layer baru dan namekan ia sebagai shape. Aktifkan layer baru tersebut dan biarkan dia kosong.
 Pergi ke gambar tersebut dan drag-kan shape korang mengikut bentuk gambar yg korang nak macam ni.



 Sekarang korang tekan butang Ctrl+klik (kotak kosong yg telah di-shape-kan)[shape layer] dan garis putus-putus akan keluar. Biarkan dia dan kemudian aktifkan (highlight) layer kerete tadi. Klik pade 'Move' tool dan drag-kan gambar tersebut ke gambar latar belakang tadi.


Setelah di-drag-kan kepade image latar, korang bley tambahkan sikit side-effect utk nampak lebih ranggi. Kat sini sy tambahkan Outer Glow dan juge  Inner Glow. (Gambar Bawah)

(klik utk besarkan gambar)
Korang juge bley tambahkan sentuhan brush kalo nk tambahkan lagi kesan khas agar nampak lebih ranggi.

at last sy dpt ni....


 OK, selamat mencube n jumpe lagi...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...