Mari beri sokongan

20.2.11

Illustrator Part 1


   Ini adalah kursus latihan Illustrator yang popular dibuat sebagai langkah permulaan bagi yang tertarik untuk belajar Adobe Illustrator. Setiap pelajaran akan memakan masa sekitar 20 minit untuk menyelesaikan dan anda akan dapat mempelajari teknik dalam masa yg cukup singkat sehingga habis pembelajaran ini.

Dalam latihan Illustrator, saya tidak akan menelusuri secara detail bagaimana setiap ciri-ciri bekerja. Namun, saya akan merangkumi semua alat-alat penting yang umum digunakan sehingga anda boleh memulakan dan mempunyai hasil karya illustrator sebagaimana anda akan mampu dan menggambar ilustrasi, desain logo anda sendiri dan mencipta kesan khas selepas latihan ini berakhir. Ada beberapa siri yg akan dipaparkan dan dimulakan dengan siri pertama nanti.


 Illustrator merupakan program gambar vektor. Ianya sering digunakan untuk menggambar ilustrasi, kartun, diagram, grafik dan logo. Tidak seperti gambar bitmap atau jpeg yang menyimpan maklumat dalam grid titik-titik, Illustrator menggunakan persamaan matematik untuk menarik keluar bentuk. Hal ini membuat scalable pada vector graphics tanpa kehilangan resolusi.


Penggunaan umum untuk Illustrator

1) Designing Logos
2) Drawing Maps
3) Drawing Illustrations
4) Infographics
5) Photorealistic Drawings
6) Packaging Design

Ini hanya beberapa contoh dari apa yang boleh dilakukan Illustrator. Jika anda mempunyai pengalaman dengan Photoshop, anda boleh membawa gambar anda ke dalam Photoshop dan menambah-baikan lagi kerja anda. Begitulah cara profesional melakukannya. Selama beberapa hari berikutnya, saya akan merangkumi dasar-dasar Illustrator sehingga anda dapat menghasilkan seni vektor yg menawan dari anda! Jom! 


Bina Dokumen Baru

Buka File> New Document untuk membuat dokumen pertama anda. Taip Nama untuk dokumen-dokumen dan klik Advanced untuk memilih RGB untuk Color Mode kerana kita akan kerja untuk paparan jenis ini.
Selepas itu Klik Ok .

New document

Illustrator Workspace

Berikut ini adalah ruang kerja dan beberapa istilah umum yg biasa digunakan. Jika anda menggunakan Adobe Illustrator CS3 terkini , anda akan melihat desain baru untuk Floating Palette. Yang lainnya tampak hampir sama.

illustrator interface

Toolbox

Ini adalah toolbox kepada yang paling sering akan kita gunakan . Secara default, ia datang dalam satu medan tunggal seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas. Untuk menukar kembali ke toolbox 2 medan yang lama, cukup anda hanya mengklik anak panah kecil kiri atas untuk bertukar menjadi 2 kolom. Beberapa alat seperti Rectangle mempunyai peralatan lain yg tersembunyi. Untuk memperluaskan, hanya klik dan tahan ikon untuk mendedahkan semua alat yang sama dalam kumpulan itu.

illustrator toolbox

Floating Palette

Ini adalah Floating Palet yang mengandungi beberapa ciri lain untuk membentuk kriteria lain. Biasanya digunakan untuk menukar warna dan lebar stroke.
illustrator floating palette

Saving AI Files

Mari kita memilih jenis Tulisan (T) dan klik pada artboard atau ruang kerja dan tulis teks anda. Setelah itu pergi ke File> Save. Pilih Adobe Illustrator (*. AI) untuk jenis fail dan beri nama "Projek Pertama". Klik Ok selepas itu biarkan saja yg lain itu tinggal sebagai default.  

Anda telah berjaya menyimpan kerja pertama anda. Untuk membuat perubahan yang lain anda hanya boleh membuka fail Adobe Illustrator semula.
illustrator rocks

bersambung....

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...