facebook

facebook

Mari beri sokongan

6.1.11

Text Emas

Salam semua...

OK, kali ni nk buat satu simple tutorial berkenaan dgn 'text effect' iaitu menukarkan text menjadi warne emas. Ni tutorial malas punye ni.... hihihi... tp text ni kalo dpt di olah lagi atau di masukkan dgn gambar2 yg cantik pasti ianye akan nampak lebih menarik... tu semua bergantung kepade ke-kreatif-an masing2 la ek...

OK, utk tidak melengahkan mase, jom kite buke satu dokumen baru yg berlatarbelakangkan warna gelap mcm kat bawah ni....


Kemudian masukkan ape2 text yg korang nak mcm ni.... kemudain per ke Layer>Duplicate Layer. Korang akan dapati ade dua layer text.


Klik layer yg atas pehtu korang pegi kat Layer>Layer Style>Inner Glow dan tukarkan setting mcm kat bawah ni...



Bevel and Emboss


Gradient Overlay klik kat warne gradient tu dan satu dialog box gradient akan keluar kemudian klik pade anak panah kecik dan tukarkan warne kepade kod yg di tulis mcm kat bawah ni....


dan ini hasilnye...


OK, sekarang aktifkan layer text yg kedua (di bawah layer yg pertame tadi klik utk jadikan dia berwarne biru tande anda sedang melakukan kerje ke atas layer tersebut). Same mcm yg layer pertame tadi, pergi ke Layer>Layer Style>Stroke dan masukkan setting mcm kat bawah ni.


 Outer Glow


Bevel and Emboss







OK, mcm ni lah hasilnye...


 untuk meyedapkan rase, korang tambah ler lagi ape2 yg dirasekan sesuai utk korang buat banner ke atau juge boleh dijadikan papan iklan...




Well, done!



3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...