Mari beri sokongan

19.1.11

Radial Blur in Photoshop

salam blogger....

Lame jugak dah tak update blog ni... kali ni nk masukkan entry simple ttg photoshop... nk buat radial blur. Nampak macam simple sangat tp kalo kite dapat kreatifkan lagi penggunaannye tentu akan lebih menarik. Ok, jom layan...

Buka satu gambar yg hendak di-edit-kan. Dan sy ambil gambar bunge.Duplicate-kan gambar tersebut dengan menekan butang Ctrl+J.

Sekarang aktifkan layer yg telah di-Duplicate-kan dan dgn menggunekan pula tool Elleptical Marquee Tool (di sebelah atas kiri). Kemudian bulatkan di tengah2 gambar yg anda tidak mahu di-Blur-kan seperti di bawah ini.


Pergi ke Select>Inverse. Kemudian pergi ke Filter>Blur>Radial Blur dan tukarkan setting Amount = 57 , Blur Method = zoom , Quality = Best .


Bina satu layer baru di atasnye dengan menekan butang Ctrl+Shift+N, dan namekannye dgn Gradient. Pergi ke Gradient Tool di sebelah tool option kemudian klik pada bahagian warne pade sebelah bawah menu yg di atas sekali.



Tukarkan warne mengikut kesukaan korang dan klik ok. Kemudian pergi kepade layer style dan tukarkan kepada Color. Ok siap!.


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...