facebook

facebook

Mari beri sokongan

10.1.11

Enable Right Click

Assalamualaikum semuaaa....

terase letih btol 2/3 ari ni di tambah pulak ngan cuace skang ni yg tak menentu... nampak mcm nk ujan tp tak ujan....

Ok, post kali ni nk buat satu tutorial ringkas berkenaan 'java script'. Mungkin ade orang yg tak suke dgn tutorial sebegini ttp sy rase kebaikannye pun byk jugak bg yg memerlukan terutama golongan student.

OK, kite teruskan berkenaan tut yg nk disampaikan. Kadang kale ramai yg berusahe untuk meng-disable-kan Right Click pade blog ataupun website tertentu bg menghalang drpd ape2 jugak artikel mereke diambil ttp dalam satu mase pulak sesetengah mereke memerlukan bahan2 untuk mereke membuat kajian atau ape2 juge semakan. Jadi tak perlulah nk meng-disable-kan right click kalo takmo bg orang bc. Baik simpan jer ape yg nk disampaikan tuu.... mungkin juge di antare mereke ini nk jage privacy ciptaan mereke ttp tu semua terpulanglah kepade diri masing2 untuk mengolahkan pendapat masing2...

Disable Right Click ni merupekan satu program yg digunekan di dalam java script untuk menghalang seseorang drpd meng-copy ape juge artikel ataupun gambar. Tetapi ade carenye bagaimane untuk kite dapatkan artikel tu ataupun gambar setelah ianye meng-disable-kan right click melalui program java script.

ok bagi penggune penggune yg menggunekan Mozilla Firefox sebagai browser korang, korang boleh mengikuti step seperti ini bg menghalang java script. Setelah java script di-disable-kan, korang bley la copy perkataan seperti biase. Carenye mcm ni...

1.Buke Firefox web Browser,pergi ke menu dan pilih ‘Tool’ –> ‘Option’. Uncheck tick pade kotak Enable Java Script. kemudian klik Ok. Ataupun...
 



2.Select ‘Content’ –> ‘Advanced’.


Kemudian di dalam advanced setting wizard tu, korang 'unchecked' Disable or replace context menu dan klik ok kemudian close window dan lihatlah hasilnye di blog yg telah di-disable-kan right click-nye.


 Ok selamat mencuba.


OK... kat sini ada satu 'software' bagi korang yg baru2 nk belajo gitar mcm aku...  untuk kita mencari kod sesebuah lagu. Walaupun ada juga sedikit kekeliruan dalam mencari kod lagu tetapi 'software' ni boleh dikatakan dapat menyelesaikan permasaalahan lebih kurang 90%.

Software ni dipanggil 'Easy Chord'. Apa yg perlu dilakukan sebelum men-download software ini, pastikan terlebih dahulu anda mempunyai 'Winamp' version 5 dan ke atas untuk men-support software ini.

OK, anda bolehlah mendownloadkannya di link ini  ( Download )

setelah korang download dan run program ni, ade satu pluggin yg korang bley cantumkan kepade WinAmp dan ape bile korang mainkan lagu yg korang nak kod-nye, dia akan membace lagu tersebut sampai habis, kemudian mainkan semule lagu tu dan dia akan keluarkan kod lagu tersebut.

Winamp dgn Plugin Easy Chord

gud day.. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...