facebook

facebook

Mari beri sokongan

30.9.10

Banner prob....

Assalamualaikum semua.....

Nak buat pengumuman skit....

Kepada semua yg telah sudi utk memasukkan Banner sy ke dalam blog korang harap amik perhatian la yer....

Kod banner tu dah tak dapat digunekan lagi disebabkan pihak photobucket dah mule mintak duit so sy pun terpakse la gune image uploader peree yg len, di harap sesape yg maseh ingin memasukkan banner sy, boley meng-kopi-kannye semule di ruang banner sy, ok.

mekaceh bebanyak yer....

24.9.10

Cara masukkan kod utk banner

Hosted by imgur.com
Salam buat semua blogger yer dan bukan blogger pun sudi-sudikan lah lawat blog sy yg tak seberapa ni yer...


Kita maseh lagi di bulan syawal, jadi bersamalah kita mengeratkan Ukhwah sesame kite yer, mudah-mudahan bertambah erat silaturrahim sesame kite kan..... jadi maseh boleh lagi mengucapkan Selamat hari Raya Aidil Fitri buat semua yg sudi membace n3 sy kali ini....


N3 kali ni nk sampaikan serba-sedikit apa yg sy tahu dan dah buat pun kat blog sy ni, jadi ianya berkisahkan tentang tutorial la plak....


Kepada yg rajin blogwalking tentu sudah biasa melihat 'Banner'-kan. So, bg sy, banner yg sy letakkan di dlm blog ini dibuat sendiri, dr segi gambarnya dan kodnya pula sy gunakan kod html biasa. Berbeza dgn sesetengah blog, di mana mereka mengambil dr website khas utk membuat banner ini. Tidak salah kalau kita ambil dr website khas ini malah lebih mudah drpd kita terhegeh-hegeh nk buat sendiri.


Tetapi sy lebih suka buat sendiri, secara tak langsung dpt jugak kefahaman dr segi kod yg digunakan dan nk update gambarnya pun boleh dibuat pada bila-bila masa jer seandainya hendak menukar kepada gambar lain yg lebih simple dan cantik.


Jadi utk n3 kali ini sy akan tunjukkan cara memasukkan 'kod banner' dan InsyaAllah, seandainya ada kelapangan nanti, sy akan masukkan pula tutorial membuat gambar animasi simple dgn menggunakan photoshop.


OK, mari kita mulakan. Pertama skali kita mulakan dengan meletakkan satu widget khas pada sidebar bagi pelawat yg ingin meletakkan iklan Banner kita pada blog mereka. Seelok-eloknya buka satu akaun photo seperti 'photobucket', flicker atau yg sewaktu dengannya. Ini untuk memudahkan kita untuk mendapatkan kod pada gambar rekaan kita sendiri atau anda juga boleh mengambil dari blog2 lain ataupun websites yg anda suka pada gambarnya. Sebagai contoh, cuba anda 'right click' pada setiap gambar yg anda jumpa di mana-mana blog kemudian pilih 'copy image location' (utk browser Mozilla Firefox') ataupun ada juga sesetengah browser ditulis sebagai 'copy image url'. (Right click>Copy Image Location) Ada juga sesetengah gambar tu anda kena lihat pada 'properties' setelah di-'right click' dan contoh url-nya adalah seperti ini "http://2.bp.blogspot.com/_MW05cfCr7gQ/TJerRvc4jtI/AAAAAAAAAX4/m7ua4T2D0ws/s640/DSC00291.jpg".

OK, pada sy, lebih suka pada photobucket. Berbalik kita pada akaun 'Photobucket' tadi dan contoh akaun anda boleh klik sini. Setelah anda menyiapkan akaun photobucket, anda bolehla upload gambar-gambar anda yg dirasakan menarik utk anda mendapatkan link-nya

contoh web photobucket.


Anda nampak empat pilihan link yg disertakan. Di situ ada Email IM, Direct Link, HTML Code dan IMG Code. Untuk tujuan kita iaitu utk meletakkan gambar Banner berserta kod, kita ambil kod Direct Link kerana link ini adalah terus kepada gambar kita dan lebih mudah.

Setelah anda punyai akaun Photobucket dan sudah tahu utk menggunakan Direct Link, kita beralih pula pada kod banner yg hendak kita letakkan pada Blog kita dan untuk orang lain 'copy n paste' kod yg hendak kita letakkan.

Mula-mula skali sign-in ke akaun blogger kita, dan pergi ke Dashboard dan pergi pula kepada Design dan macam biasalah, pergi kepada Page Element kemudian Add Widget. (ala mcm biasalah korang add widget kat blog korang tu). Pilih Html/JavaScript.

Sekarang anda copy kod yg di bawah ini:





ok paste-kan di ruangan Content, tukarkan Link untuk blog anda. dan juga Direct Link dr website Photo anda (sy punya photobucket) dan juga samakan saiz pada kesemua Banner yg anda kutip dr Blog kenkawan anda, so, samakan kesemua width n height pada kod yg anda telah copy dan letakkan ia selepas tanda ( " ) .


*Peringatan - setiap huruf yg tersalah taip ataupun ketinggalan ruang (space) akan membuatkan kod anda tidak menjadi.


K, setelah anda paste-kan kod di atas jgn lupa plak nak save dan bubuh la apa-apa jer Title yg anda suka. Lepas tu View la sendri blog anda samaada jadi atau tidak ek...

Cara Membuat Marquee Untuk Banner Kawan Anda (Banner bergerak dr tepi)


Cara yg sama seperti menambah widget, cuma anda hendaklah masukkan kod marquee ini.





Masukkan kod di atas ini, kemudian masukkan pula kod banner kawan anda seperti tertera di dalam kotak atas.

Setiap kod html ini mestilah ada pembuka dan penutup ( buka seperti ini dan penutup pula mesti di tambah slash seperti ini. Jadi penutup utk Marquee adalah seperti ini:

Seandainya anda ingin menambah Banner yg lain pula, anda hanya perlu copy kod banner mereka kemudian pergi kepada Edit widget Banner anda. Paste-kan selepas pada tanda ini (sebaik-baiknya tekan Enter dahulu utk mendapatkan ruangan bawah). Dan jgn lupa samakan saiz pada width="angka" Height="angka" kemudian save n View Blog.

ok selamat mencuba daa....

21.9.10

Perjalanan ke arah Kemantapan


Fuh! Tajuknye Gempak. Apa yg 'mantop'nya.
Sedar tak sedar, kini dah masuk Syawal yg ke-13 1431. Terasa pulak dunia beredar dgn begitu pantas. Dulu mase mula puasa rasa mcm lambat jer tapi tu semua hanyalah mainan perasaan jer. Kini Syawal pun dah menjelang pertengahan tetapi amalan ramdhan kenalah sentiasa terpahat dalam ingatan, lebih cantiknya dapat praktikkan terus secara istiqomah.

Aku kini telah berpindah ke Utara Tanah Air, nak mulakan kehidupan baru. Aku nak jadi usahawan yg paling berjaya di dunia dan berjaya juga di akhirat, InsyaAllah. Inilah perjalanan kehidupan sebagai seorang manusia, yg mana permulaan kita yg tiada pengakhiran. Apa? Tiada pengakhiran! Betul ke ni, macamana tuu....

Ya lah, sejak kita dijadikan tuhan dan kita lhir ke dunia ini, kita melalui perjalanan utk kita mengenal diri ini dan seterusnya hingga kepada mengenal tuhan yg Maha Esa. Kemudian matinya kita bukanlah sterusnya tetapi kematian seorang manusia merupakan permulaan pula kepada alam lain. Sehinggalah kita kelak akan di hisab di atas apa yg telah kita lakukan atau pun atas apa yg dipinjamkan tuhan kepada kita yakni apa yg telah di amanahkan kepada kita. Begitulah ceritanya.

Wahhh.... nak jadi ustaz ke... eh! taklah, aku bukannye nak jadi ustaz tp baru nak 'start'.... macam tu lah sekarang ni, kalau sentuh je bab agama sikit, mulalah kata kita ni nak jadi usatz la, nk bagi ceramah la.. macam2 lahhh orang nak kate....

Ish! macam tak ikhlas pulak jadinya yer... kalau mcm tu biar jerlah ape yg orang nak kate, yg penting aku tetap dengan matlamat aku. Setelah ramdhan berakhir dan kini di bulan syawal, mudah2an aku dapat jadi seorang Hamba kepada Allah s.w.t yg menjadikan aku, INsyaAllh.

Semoga Tuhan mendengar apa yg terdetik di hati aku pagi2 buta ni. Bagus jgak aku blogwalking pagi2 buta ni, kalau pintu langit terbuka, mudah2an sampailah doa aku ni....

16.9.10

Minal Aidin Wal Faizin

Minal Aidin Wal Faizin.

Salam Aidilfitri, Selamat Hari Raya, Salam Lebaran, Minal Aidin Wal Faizin.Begitulah ucapan-ucapan yg sering kita dengar tatkala tibanya bulan syawal.

Apakah sebenarnya maksud kalimat ‘minal aidin wal faizin ini?’

Dari penjelasan Ibnu Malik di atas, kita bisa mendapatkan gambaran bahwa MIN pada MIN-al aidin wal faizin tadi menunjukkan kata "sebagian" (lit-tab'idh). Jadi secara harfiyah, minal 'aidin wal-faizin Ertinya: BAGIAN DARI ORANG-ORANG YANG KEMBALI DAN ORANG-ORANG YANG MENANG.

Bukankah hari raya puasa itu sendiri dinamakan Aidil Fitri maknanya kembali kepada fitrah kita?

Memang sesuai sekali bila kita ucapkan “Selamat Hari Raya maaf zahir batin, salam minal aidin wal faizin”, semoga kita termasuk dalam golongan yang kembali kepada fitrah dan beroleh kemenangan.

Semoga kita tergolong dalam sifat sahabat Rasulullah yang bersedih bila Ramadhan berakhir kerana bimbang tidak dapat bertemu lagi Ramadhan akan datang. Semoga kita mencapai matlamat puasa yakni mencapai taqwa dan Allah menerima ibadah puasa kita, bukan setakat lapar dan dahaga sahaja.

10.9.10

Selamat Hari Raya Aidil Fitri


SEJARAH hari raya dalam Islam bermula apabila Rasulullah berhijrah ke Madinah. Baginda mendapati ada dua hari raya yang disambut oleh bangsa Arab pada masa itu. Apabila Rasulullah bertanya kepada mereka apakah dua hari raya itu, mereka segera menjawab bahawa dua hari raya yang mereka sambut itu adalah perayaan yang diwarisi secara turun temurun daripada datuk nenek mereka.




Ulama telah ijmak, memberi ucapan selamat hari raya pun diharamkan, apatah lagi menyertai dan menyambutnya.

Berkata Ulama Hanafiah :



Maksudnya : “dan menjadi kafir seseorang muslim dengan dia menyertai perayaan kaum Majusi dan mengikuti apa yang mereka perbuat pada hari itu, dan demikian juga kafir dia jika dia membeli sesuatu pada hari Nairuz yang tidak pernah dibelinya pada hari lain kerana memuliakan hari tersebut bukan kerana dia memakan atau minum pada hari itu, dan jadi kafir dia dengan memberi hadiah walaupun sebiji telur kepada kaum musyrikin pada perayaan mereka kerana memuliakan hari itu”

Manakala ulama Malikiah menyatakan :



Maksudnya : “Yakni, berseronok dan bergembira (menyambut) pada perayaan Nairuz yakni awal Tahun Qibti menghalang daripada seseorang menjadi saksi (dalam mahkamah) kerana ia perbuatan orang-orang Jahiliah (Pagan) dan Nasrani”.

Lalu Rasulullah menyatakan kepada orang Arab Madinah bahawa Islam menggantikan dua hari raya yang kamu raikan itu dengan dua hari yang lebih bermakna iaitu Hari Raya korban atau Aidiladha, Hari Raya Fitrah atau Aidilfitri.


Di khabarkan oleh Anas bin Malik r.a, dia berkata, Nabi s.a.w. pernah datang ke Madinah sedangkan penduduknya memiliki dua Hari Raya yang pada keduanya mereka bermain-main (bergembira) di masa jahiliah, maka baginda bersabda, Aku datang kepada kalian sedangkan kalian memiliki dua hari (raya) yang menjadi medan permainan kalian pada masa jahiliah. Dan sesungguhnya Allah telah menggantikan keduanya dengan yang lebih baik iaitu Hari Raya Aidiladha dan Aidilfitri. (Riwayat al-Nasa’i, di dalam Sunan al-Nasa’i, hadis no: 959).

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan Tabrani dari Ubadah bin Soib menyatakan bahawa:
Sesiapa yang menghidupkan malam Aidilfitri dan Aidiladha dengan amalan yang baik dan ikhlas kerana Allah, maka tidak akan mati hatinya pada hari semua hati-hati akan mati, iaitu hari kiamat.


Tatkala kita dalam ziarah-menziarahi, bersalamanlah serta bermaaf-maafanlah jika mahu pulang. Ucapkan terima kasih kerana sudi menjemput dan melayan anda, jika boleh jemputlah pula dia datang ke rumah anda.

Sikap ini sebagai tanda menghormati mereka.Bukankah sopan santun itu budaya kita? Agama melahirkan budaya,bahasa adalah jiwa bangsa, itulah Bangsa melayu.

'Yang kurik itu kendi, yang merah itu saga, yang indah itu budi, yang cantik itu bahasa'….

Tanamkan sikap ikhlas dalam amalan kita kerana akan mendapat pahala besar dari Allah swt. Allah swt. tidak suka pada sikap manusia yang sombong, bongkak dan suka mengungkit.

Dalam kegembiraan dan kemeriahan menyambut hari raya yang menjelang tiba, kita jangan lupa kepada mereka yang kurang bernasib baik (fakir miskin, anak-anak yatim-piatu yang sentiasa hidup dalam kesengsaraan). Berilah sesuatu yang boleh mengembirakan mereka, pakaian, makanan atau sesuatu yang boleh menghiburkan hati.

Adalah tidak mencukupi dengan sekadar luahan simpati dengan perasaan tanpa melakukan sesuatu yang lebih bermakna. Sabda Rasulullah SWT:

"Barang siapa yang melepaskan seseorang mukmin itu dari kesusahan di dunia maka Allah akan melepaskannya daripada kesusahan/ kesulitan di akhirat"… Abu Hurairah…..

Mudah-mudahan kita menjadi insan bertaqwa dan beriman serta selamat di dunia dan akhirat.

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN….
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...