Mari beri sokongan

11.8.10

Telefon bimbit dan Anda.


Adakah anda tahu bahawa sel-telefon sebenarnya adalah sebuah radio? Beberapa fakta menarik tentang telefon adalah bahawa kawasan yang dibahagikan ke dalam sel kecil dengan menara pusat dari setiap sel. Perbezaan antara walkie talkie dan telefon bimbit adalah bahawa walkie talkie dapat berkomunikasi sejauh 1000 kaki dan telefon boleh menghantar beberapa batu jauhnya dari menara sel.

Telefon mobile pertama mulai dijual pada tahun 1985.

Telefon ( telefon selular) muncul kerana penemuan sel heksagonal pada tahun 1947, untuk station asas oleh para jurutera di Bell Labs AT & T.

Lebih daripada 60% dari radiasi yang dipancarkan oleh telefon biasa, (cukup untuk menyebabkan pemanasan), akan diserap oleh kepala pengguna. Dan hari ini lebih dari separuh penduduk dunia menggunakan telefon mengikut bancian yang dibuat pada akhir 2009.

Daripada gelombang mikro hinggalah sinar X, kita sentiasa dikelilingi gelombang E.M.F (sinaran elektromagnet). Hampir 2 bilion orang di seluruh dunia (26 juta pengguna di Malaysia) menggunakan telefon bimbit. Kebanyakan di antara mereka ialah kanak-kanak. Penggunaan yang berleluasa ini bermaksud pendedahan terhadap sinaran elektromagnet yang belum pernah berlaku dahulu. Anggaran meletakkan pendedahan terhadap sinaran E.M.F adalah 100 kali lebih tinggi daripada beberapa dekad dahulu.
 • Apakah itu E.M.R?
  E.M.R merujuk kepada Radio Elektromagnet, sinaran frekuensi berbahaya yang dipancarkan oleh telefon bimbit. Sinaran tidak mengion daripada sumber frekuensi rendah mengion seperti model awal telefon bimbit dipercayai selamat. Pandangan ini telah berubah sejak kuasa telefon bimbit telah dipertingkatkan daripada gelombang paras rendah kepada gelombang mikro paras tinggi.

 • Apakah perbezaan antara Gelombang Radio dan Gelombang Mikro?
  Gelombang radio adalah kuasa penghantaran berparas rendah yang menghantar isyarat dari atau ke telefon anda. Frekuensi tidak mengion ini adalah selamat. Kini, telefon bimbit berkapasiti 900MHZ hingga 2.4GIGs atau lebih tinggi agar anda dapat menerima isyarat yang jelas apabila bergerak dari satu bilik ke bilik lain atau di luar. Namun demikian, telefon anda kini dilengkapi kuasa sinaran gelombang mikro/inframerah.
 • Adakah telefon bimbit membahayakan?
  Beberapa penyelidikan telah menunjukkan sinaran frekuensi radio daripada antena telefon bimbit "menyebabkan kerosakan genetik dalam darah manusia", sementara satu kajian kes lagi mendapati "peningkatan statistik yang signifikan" bagi tumor otak neuro-epitelium di kalangan pengguna telefon bimbit.

  Dalam tahun 2004, satu kajian terhadap 750 orang yang dilaksanakan oleh Karolinska Institute di Sweden mendapati bahawa penggunaan telefon bimbit selama 10 tahun dan ke atas meningkatkan risiko tumor telinga sebanyak 4 kali.

 • Apakah kesan-kesan bahaya daripada penggunaan telefon bimbit yang terlalu kerap?
  Banyak pengguna mengadu bahawa telefon mereka terasa hangat dan mereka mengalami tanda-tanda seperti sakit kepala, kelesuan, kebas dan kehilangan ingatan. Ada telefon bimbit yang lebih menjana haba daripada yang lain. Dalam satu kajian terhadap remaja di bawah 16 tahun, saintis di Eropah melaporkan kehilangan memori jangka pendek (sehingga 50 minit) boleh berlaku selepas menggunakan telefon bimbit.

  Bahaya teknologi wayarles mungkin lebih tragik daripada kesan rumah hijau. Sinaran telefon bimbit boleh mengakibatkan kerosakan genetik. Malah, penggunaan secara sederhana teknologi komunikasi mudah alih ini masih boleh meningkatkan risiko tumor otak secara mendadak.

  Telefon Bimbit 'Merosakkan Sel-sel Darah'

  Sinaran telefon bimbit boleh merosakkan sel-sel darah dengan meningkatkan tekanan sesama mereka, kata para saintis.

  Telefon Bimbit 'Mengubah DNA Manusia'

  Kajian makmal menunjukkan bahawa gelombang radio daripada telefon bimbit boleh mengancam sel-sel badan dan merosakkan DNA.
  (Sumber dari BBC News)


  Telefon Bimbit boleh Mempengaruhi Kualiti Sperma - kata penyelidik

  Jika telefon bimbit disimpan dalam poket dan dibiarkan dalam mod cakap akan merendahkan kualiti sperma, demikian menurut penyelidikan baru daripada Cleveland Clinik.
  (Sumber dari CNN, Dis 2008)


  Kajian: Radiasi dari Telefon Bimbit Merosakkan Daya Ingatan

  Pendedahan terhadap sinaran telefon bimbit memburukkan daya ingatan jangka pendek tikus, menurut kajian baru di Sweden.
  (Sumber dari 'The Total Sweden News in English')


  Barah Otak Dikaitkan Dengan Penggunaan Telefon Bimbit di Kalangan Anak Muda

  Sekumpulan saintis antarabangsa menyeru Kanada dan negara-negara lain untuk menggubal standard keselamatan yang lebih ketat terhadap penggunaan telefon bimbit selepas didapati risiko menghidap tumor malignan otak melonjak lima kali ganda dalam kanak-kanak yang mula menggunakan telefon bimbit sebelum usia 20.
  (Sumber dari 'Canwest News Service | Oleh: Sarah Schmidt - 03/22/09)


  Kesan Radiasi Telefon Bimbit, Tumor Otak dan Kanak-kanak

  Dalam meta-analisis yang diterbitkan dalam isu Mei 2008, Jurnal Antarabangsa Onkologi, penyelidik Sweden menemui perkaitan antara tumor otak dan penggunaan telefon bimbit.
  (Sumber dari Universiti Hospital, Orebo Sweden | Oleh: Lennart Hardell - 11/06/08)Cuba try ni hehehe..

Langkah 1:
Masukkan 3 digit pertama no. tel bimbit anda
( tidak termasuk 01X)
Langkah 2:
Kali dengan 80 ( X 80)
Langkah 3:
Tambah dengan 1 ( + 1)
Langkah 4:
Kali dengan 250 ( X 250)
Langkah 5:
Tambah(+) dengan 4 digit terakhir no. tel bimbit
anda
Langkah 6:
Sekali lagi Tambah(+) 4 digit terakhir no. tel bimbit
anda
langkah 7:
tolak dengan 250(- 250)
langkah 8:
Bahagi dengan 2 ( /2)
Apakah no Tel Bimbit anda?
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...